S-400'lerde Türkiye taviz vermeye yakın
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ile ABD arasında krize yol açan Rus hava savunma sistemi S-400'lere ilişkin geri adımın ilk sinyalini verdi. Akar, S-400’ler için Yunanistan'ın Girit Adası'nda bulunan S-300 füzeleri modeli uygulanabileceğini, sistemin tehdit olmadıkça aktif edilmeyeceğini söyledi, “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400’ler hakkında açıklamalarda bulundu.
Hürriyet’ten Sedat Ergin’le görüşmesinde eski Varşova paktı ülkelerinin sonradan NATO üyesi olmasına rağmen Sovyet döneminden kalma silah sistemlerine sahip olduğunu hatırlatan Akar, “Bu silahlar NATO içinde sistemde tutuluyor. Biz de Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, bunu müzakereye açığız dedik” ifadelerini kullandı.
Akar, Ergin’in “Girit’teki S-300’lerin sürekli operasyonel olmadığı, çoğunluk depoda tutulduğu biliniyor” sorusuna, “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok ki. Bu sistemler tehdit durumuna göre kullanılır. Ona biz karar veririz” yanıtını verdi.
Güney Kıbrıs’ın Rusya'dan satın aldığı S-300 füzeleri, Türkiye'nin itirazları üzerine 1999 yılında Atina yönetimi tarafından Girit Adası'nda sevk edilmiş ve yalnızca 2013 yılında bir tatbikat sırasında kullanılmıştı.
TÜRK YETKİLİLER: TAVİZ VEREBİLİRİZ
Bloomberg’e konuşan ve adları açıklanmayan iki Türk yetkili de, hükümetin S-400 konusunda taviz vermeye hazır olduğunu söyledi.
İddiaya göre yetkililer, Türkiye’nin S-400 füzelerinin ‘sınırlı kullanımını’ iki nedenle kabul edebileceğini belirtti: Gelecekte ABD yapımı silahların tedariğinin garanti altına alınması ve Türk ekonomisinin zarar görmesinin önüne geçilmesi.
Türk yetkililer, Ankara’nın, Washington’un Suriye’de YPG savaşçılarını daha da güçlendirmesinin önüne geçmek istediğini de kaydetti.
Türkiye’nin, ABD’nin Suriye’deki Kürt güçlerle ilişkisini kesmesi halinde, Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemi konusunda tavrını değiştirme sinyali verdiği aktarıldı.
CHP: DÜNYANIN EN PAHALI HURDASI
Akar’ın açıklamalarını, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç değerlendirdi. Akar’ın sözlerini “itiraf gibi” diye değerlendiren Özkoç, “AKP yönetiminde Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en pahalı, en modern hurdasına sahip oldu. S-400'leri depoya kaldırmak için aldıklarını söyleyince kızıyorlardı” ifadelerini kullandı.
S-400 konusunun tümüyle ortadan kalkması halinde en olumlu tepki borsa tarafından verilecektir.
S-400 konusunda çözülme kurdaki tansiyonu düşürecek bir etki yaratabilir. Ancak önemli olan iki ülkenin de nihai uzlaşmaya varması.