Konutta ne balonu? Fiyatlar daha artacak!

Konutta ne balonu? Fiyatlar daha artacak!

Konut fiyatlarının artışı yapay mı? Fiyatlar çok şişti artık iner diyenler haklı mı? Konut fiyatlarının nereye gideceğini araştırdık.
 

Türk hane halkı için konut almak bir hayal oldu. Hal böyle olunca fiyat artışlarının neden arttığı ve nereye gideceği konusunda da görüşler havada uçuşmaya başladı. O zaman sırayla gidelim, önce konut fiyatları neden arttı o soruya cevap verelim:

AKP ve yandaşlarına göre konut fiyatlarının artışında “iç güçler” rol oynadı. Bir internet sitesinde emlak piyasasına kumpas kuruldu ve bu insanlar konut fiyatlarını artırdı deniliyor. Fiyatların 700 binden 1 milyon 400 bine artışını gösteren ilanları da delil olarak gösterdiler. 

Bu durum tipik bir AKP propagandasıdır. Sorumluyu daima kendileri dışlarında aradıkları için ilan fiyatlarının artışlarını da büyük bir zevkle halka delil olarak sundular. Ama bilimsel olarak bu iddiayı gelin çürütelim:

Aşağıdaki grafik Türkiye’de enflasyonun seyrini vermektedir:

konut

Grafik bize şunu söylüyor, 2020 yılında üretim maliyetleri %8,33 iken şimdi %144,61 olmuş. Bu kadar sert maliyet artışlarının yaşandığı bir ülkede konut üretim maliyetlerinin deli gibi artmasından daha doğal ne olabilir? Burada insafsızca görülen artışın kökeni AKP’nin ekonomide işleri eline yüzüne bulaştırmasıdır. 

Daha özele inersek inşaat maliyetlerinin gidişinde tabloyu daha net göreceğiz:

konut
 

İnşaat maliyetlerine bakar mısınız? 2020 haziran ayında artış oranı %7,47 ancak 2022’de %106,87 olmuş. O zaman maliyetler uçarken konut fiyatlarının uçması nasıl anormal oluyor?

Unutulmaması gereken bir konu da şu: Sıkıntı sadece maliyetler değil demografinin de altüst olması. 

Karantina sonrası evlilik, boşanma, öğrenci hareketleri talebi artırdı. Buna ek olarak kevgire dönmüş doğu sınırlarından her gün binlerce Afgan ve Arabın ülkeye girmesi alt kesim konut talebini artırdı. Maliyet nedeni ile üretimin azalması bu artan taleple karşılaşınca ne olacaktı? Fiyatlar düşecek miydi?

Şimdi gelelim ikinci soruya: Konut fiyatları evet arttı, bir balon oldu mu? Hayır! Çünkü ekonomide ve sosyal alanda hükümetin yanlışları nedeni ile artan fiyatlar var karşımızda, ortada yapay bir artış, balon yok, artışın demografik ve iktisadi sağlam temelleri var!

O zaman bu artış devam edecek mi?

Cevabı siz verin: Göçmen girişi kesildi mi? Göçmenler geri gönderiliyor mu? Enflasyon artış hızı düştü mü? Maliyetler geriliyor mu? 

Cevap: Hayır! O zaman konut fiyatları artmaya devam edecek, tek bir farkla, geçen yıla göre birebir değil ama azalan oranda bir artışla can yakmaya devam edecek. 

Konutta balon ne yazık ki yok, hatalar ve maliyetler var… 

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
konut
Maliyet
inşaat
Yİ-ÜFE