Ürküten iddia: Türkiye'de bu işin sonu temerrüde gider

Ürküten iddia: Türkiye'de bu işin sonu temerrüde gider

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine'nin ağustos ayındaki borçlanmasına dikkat çekerek "AKP, bütçe disiplinini tamamen kaybetti. Hemen hemen her gün tahvillerle borçlanılıyor. Bu işin sonu temerrüde gider!" açıklamasını yaptı.

CHP milletvekili Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi "Borçlanma Bakanı" olarak niteleyerek "Devlet de vatandaşlar da borç batağına düşmüş durumdadır. Bunun en büyük müsebbibi Borçlanma Bakanı Nebati’dir" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Karabat, Cumhuriyet tarihinde ilk kez iç borç faiz ödemelerinin, borcun ana parasını geçtiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Hazine, Borçlanma Bakanlığı'na döndü. AKP, bütçe disiplinini tamamen kaybetti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Ağustos’ta sadece 15 günde 47,3 milyar TL’lik borçlanmaya gitti. Hemen hemen her gün tahvillerle borçlanılıyor. Bu işin sonu temerrüde gider!

Daha çok bütçe açığının finansmanında kullanılan bu tahvillerin faiz yükü katlanarak büyüyor. Bütçe Haziran’da 31,1 milyar TL, Temmuz’da da 64 milyar TL açık vermişti. Bu açıkları Hazine borçlanarak kapatıyor. 2022 bütçe açığı 500 milyar TL’yi aşabilir!

Sayın Nureddin Nebati’nin unvanı “Hazine ve Maliye Bakanı” ama gerçekte kendisi “Borçlanma Bakanı”dır. Devlet de vatandaşlar da borç batağına düşmüş durumdadır. Bunun en büyük müsebbibi Borçlanma Bakanı Nebati’dir. Bir de vatandaşların durumuna bakalım...

Ocak-Haziran’da kredi ve kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 856 bine çıktı. 2021’in aynı döneminde bu sayı 603 bindi. Artış oranı yüzde 42! 4,1 milyon vatandaşımız yasal takipte.

Yılın ilk 6 ayında kredi ve kart kullanımı 1.2 trilyon liraya yükseldi. Yasal takipteki borç yaklaşık 30 milyar TL ancak buna asgari ödeme yapanları ve borcunu borçla kapatanları eklediğimizde yüz milyarlarca liralık bir hacimle karşı karşıyayız.

Burada AKP stratejik davranarak, kredi kartı ve bireysel kredi kullanımını teşvik ediyor. Böylece halkın daha fazla borçlanarak kendisine bağlanacağını umuyor. Sanayici, KOBİ’ler ve esnaf ise finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor.

Borçlanma Bakanı Nureddin Nebati eline her gün yeni bir liste alarak vatandaşları tehdit ediyor. Döviz alan işletmelerin listesinin elinde olduğunu söyleyen Nebati, şimdi de araç ticareti yapan 100.000 kişinin listesini eline alarak tehditler savuruyor.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez iç borç faiz ödemeleri, borcun anapara ödemelerini geçmiş durumda. Sayın Nebati, faizcileri ve tefecileri beslemek için ülkeyi iflasa sürüklüyorsunuz. Derhal istifa etmek zorundasınız."

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati
Temerrüd