Roubini: Kurtarmak İçin Çok Büyük!

2008 krizini önceden tahmin ederek adını Doktor Kıyamet'e çıkaran Nouriel Roubini sorunlu Credit Suisse hakkında "Kurtarılamayacak kadar büyük" şeklinde konuştu.

2008 yılında normalde batması gereken büyük Amerikan bankaları için kullanılan bir deyim olan "To big to fail" yani "Batmak için çok büyük" sözü büyük kurumların batması halinde çok daha büyük sorunlar çıkaracağını, bu nedenle batmasına izin verilmemesi gerektiğini anlatıyordu. Ancak bu sefer kurtarmanın sorunlu bankanın büyüklüğü nedeni ile mümkün olamayabileceğine dikkat çekiliyor.

Credit Suisse'in batışı sadece kendisini bağlamayacağı için büyük Avrupa Bankaları'nın tamamı bu durumdan etkilenebilir. Birçoğu batmasa bile uzun bir süre kredi vermekten ziyade sermaye tamamlama ile uğraşabilirler. Bankaların yaralarını sarmak için uğraşması ise Rusya savaşı ile yıpranmış Avrupa şirketlerinin zor duruma girmesine neden olabilir. 

Yorumlarda BlackRock CEO’su Larry Fink'in söyledikleri de hayli ilginç. Fink, on yılı aşkın bir süre boyunca kolay para ve düşük faiz oranları sırasında mali sistemde oluşan çatlaklardan yüksek sesle endişe duyarak, bankacılık krizinin Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının ötesine geçebileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketinin CEO’su olan Fink Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, “Domino taşları düşmeye mi başladı? Hasarın ne kadar yaygın olduğunu bilmek için henüz çok erken” ifadelerini kullandı.

 

 

Haber Kategorisi
Güncel