TL'nin değer kaybı yüzde 26'ları aştı

TL'nin değer kaybı yüzde 30'lara yol aldı

Dolar/TL, faiz ile döviz politikası başta olmak üzere ekonomi tercihlerine yönelik endişeler, yüksek enflasyon ve küresel resesyon korkusuyla 18 seviyesine doğru yükselişini sürdürdü. İşte döviz kurunda son gelişmeler...

Geçen yıl da yüzde 40 üzerinde değer kaybeden TL, Nisan sonundan Haziran sonunda BDDK kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar/TL bu dönemde 14.8'lerden 17.5'e kadar yükselmişti. BDDK kararıyla kur geçici olarak 16'ya kadar gerilese de TL tekrar değer kaybetmeye başladı. TL son haftalarda günlük yüzde 0.3-0.5 değer kaybı yaşıyor. Dolar/TL geçen haftayı 17.76 seviyesinden tamamladı. Kur bu sabah saat 08.47'de güne 17.8725/17.8750 seviyesinden başladı.

Gün içerisinde en yüksek 17.8870 ile yılın yeni zirvesini kaydeden dolar şu dakikalarda 17.8754'ten işlem görüyor. Bu verilere göre TL'nin Nisan başından beri değer kaybı yüzde 17'ye yaklaşırken yılbaşından beri kaybı ise yüzde 26'yı aştı.

Reuters'ın haberine görePiyasalarda ayrıca bugünlerde başlayan ve beş haftada 30 milyar dolar değerinde tahmin edilen kurumsallara ait kur korumalı mevduat (KKM) dönüşlerinin yeni döviz talebi yaratıp yaratmayacağı izlenecek. Bu kapsamda Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre KKM'de 2022 sonuna kadar dönüşen tutarlara ilişkin kurumlar vergisi istisnası, kurumların 30 Haziran tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralara itibarıyla da uygulanacak. Bu tarih önceki kararda 31 Mart idi.

TCMB'nin Perşembe günü yılın üçüncü raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8'den yükselteceğine kesin gözüyle bakılıyor. TCMB'nin piyasanın yüzde 70 olan beklentisine ne kadar yaklaşacağı ise bilinmiyor. Banka daha önceki enflasyon tahminleri revizyonlarında piyasa tahminlerinden oldukça düşük seviyeleri tercih etmişti.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
dolar
TL
merkez bankası
ekonomi