Küresel Ekonomide Beklentiler İyimser

Dünya ekonomisi bu yıl resesyon ile yumuşak iniş arasında ince bir çizgide yürürken, çok sayıda gelişme yılın iyimser beklentilerle başlamasını sağlıyor. Çin ekonomisinin beklenenden erken açılması, enerji krizi endişelerine karşın kış mevsiminin son derece ılımlı başlaması ve ABD’de enflasyonun hız kesmesi bu gelişmelerin başını çekiyor.

Ancak Fed, Avrupa Merkez Bankası ve çok sayıda merkez bankasının faiz artırımlarına devam etme planı, yılın kalanı için endişelerin sürmesine neden oluyor. Goldman Sachs Başkeonomisti Jan Hatzius, bu hafta yaptığı değerlendirmede, “Yumuşak inişe giden yol dar. Politika yapıcıların ne kadar kısıtlayıcı olmaları gerektiğini ayarlaması zor olacak” dedi.

Çin'e ekonomiyi açma çağrısı

Bununla birlikte Hatzius merkez bankalarının bunu başarabileceğine inandığını kaydetti. Uluslararası Para Fonu (IMF) da Çin’e ekonomiyi açma sürecini devam ettirme çağrısı yaptı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva dün yaptığı açıklamada, Çin’in sıfır Kovid politikasından normalleşmesinin 2023 küresel büyümesi için en önemli gelişme olduğunu belirtti. Georgieva, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de bir yavaşlama olursa, bunun ılımlı olmasını beklediğini söyledi.

IMF Başkanı, merkez bankalarının inatçı enflasyonla mücadele için para politikalarını sıkılaştırmaya devam etmeleri gerektiğini ifade etti.

Haber Kategorisi
Ekonomi