Döviz kuru endeksinde flaş gelişme

Döviz kuru endeksinde flaş gelişme

Reel efektif döviz kuru endeksi Temmuz'da yükseldi. TCMB'nin brüt rezervlerinde ise 6 aydır görülmeyen sıçrama görüldü.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre, reel efektif  döviz kuru endeksi, TÜFE bazında bir önceki aya kıyasla 54,01'e yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıkladı. Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında 54,01'e yükseldi. Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif Döviz kuru endeksi de 83,79'a yükseldi.

Rezervlerde Akuyu faktörü

Öte yandan TCMB'nın net uluslararası rezervleri geçen hafta 2.4 milyar dolar artışla 9.12 milyar dolara yükseldi. Bu yükselişte Gazprom’dan Akkuyu için gelen paranın etkili olduğu belirtiliyor. Bir bankacı, tüzel kişilerin mevduatındaki artışın Rusya'nın Akkuyu nükleer santralinin yapımı için temmuz ayının son günlerinde gerçekleştiği düşünülen Türkiye’ye para aktarımı ile ilgili olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

CMB 29 Temmuz haftasında 3 milyar dolar artışla 101,3 milyar dolara yükseldi. Böylelikle rezervlerde 4 Şubat haftasından bu yana en hızlı yükseliş gerçekleşti. TCMB brüt döviz rezervleri geçen haftaya göre 1 milyar 390 milyon dolar artış gösterdi. TCMB verilerine göre, geçtiğimiz hafta 59 milyar 711 milyon dolar olan brüt rezervler, 29 Temmuz ile sona eren haftada 61 milyar 101 milyon dolara geldi.

TCMB altın rezervleri 38 milyar 611 milyon dolardan 40 milyar 163 milyon dolar seviyesine geldi. Böylece TCMB toplam rezervleri bir önceki hafta 98 milyar 323 milyon dolar seviyesindeyken, geçen hafta 101 milyar 263 milyon dolar seviyesine geldi. Aynı dönemde TCMB'nin net uluslararası rezervleri 2 milyar 419 milyon dolar artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta 6 milyar 699 milyon dolar olan net uluslararası rezervler 29 Temmuz ile sona eren haftada 9 milyar 118 milyon dolara geldi.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Reel efektif döviz kuru
Brüt ve net rezervler