Dolarda acı gerçek bir ay sonra

Dolar/TL, 20 Aralık'tan beri yeni zirve olan 17.97'ye yükseldi.  Gün içerisinde ise parite 18.02'ye ulaşarak 18 seviyesini geçti. Dolar/TL şu dakikalarda yüzde 0.05 değer kaybederek kapanışta 17.91 seviyesinde işlem görüyor.

Gün içerisinde ise parite 18.02'ye ulaşarak 8 seviyesini geçti. Dolar/TL şu dakikalarda yüzde 0.05 değer kaybederek 17.92 seviyesinde seyrediyor

Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, "ABD'nin resesyona girmesi dolar/TL paritesini geriletti, fakat çok büyük, trajik olarak adlandırabileceğimiz bir değer kaybına neden olmadı" dedi.

Dolar sert düşmez

Birleşik devletlerde, iki çeyrekte görülen daralmanın sadece teknik manada bir resesyon olduğunu dile getiren Zelyut şunları söyledi:

"Orada ekonomik faaliyetlerin ve tüketim harcamalarının durması gibi sıkıntılı bir durum yok. Aksine orada her şey kontrol altında. Yaşanan sadece Fed'in faiz artırımıyla aktivitelerin birazcık gerilemesi ki ikinci çeyrek gerileme rakamı birinci çeyrekten daha düşük. Bunun dolar endeksini aşağı çekmesi de doğal. Bu mekanizmaya bağlı olarak, Türkiye'de doların sert bir şekilde düşeceğini beklememiz yanlış olur. Çünkü bugün TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret rakamları cari açığımızda kuvvetli bir artış olduğunu gösteriyor. Bu artışı telafi eden şu an yine TÜİK tarafından açıklanan turizm gelirlerinin iyi gidiyor olması. Haliyle yaz döneminde turizm gelirlerinin yarattığı nakit akışı ile beraber, kurun 18 altında tutunmaya çalışacağını düşünüyoruz. Fakat bu nakit akışı kesildikten sonra cari açığa paralel ve Fed'in de faiz artırması ile birlikte küresel manada bir dolar kıtlığı yaşanacağından dolayı kurun tekrardan 18'in üstüne yükseleceğini düşünüyoruz."

Eylül'e dikkat

Zelyut son olarak, "Yaz aylarında eylüle kadar 18'in altında tutunup biraz gerilese de eylülden sonra bizim kur problemimizin devam edeceği aşikar. Çünkü ödenmesi gereken borçlar var, turizm gelirlerimiz kesilecek ve acı gerçekle sonbaharda yine karşı karşıya geleceğiz" dedi.

Haber Kategorisi
Ekonomi