Bütçede 164 milyarlık KDV deliği

KDV'de gözler bu rakamlarda!

Düşük faiz koşullarında makro ihtiyati tedbirlerle ekonomide sıkılaştırma adımları atılırken bu yıla ilişkin verilere göre Ocak ayından bu yana özellikle KDV tahsilatında düşüş hız kazandı.

Nisan sonundan bu yana finansmana erişimi zorlaştıran adımlar peş peşe gelirken piyasadaki canlılığı yansıtan KDV'de tahsil edilemeyen vergide ciddi artış dikkat çekti.

4 kat arttı

Nisan'dan bu yana peş peşe gelen finansmana erişimi zorlaştıran adımların ardından dahilde KDV tahsilatında yavaşlama hızlandı. Ocak-Nisan arasında aylık bazda tahsil edilemeyen KDV'de artış 2-3 milyar TL iken Haziran'da 8,5 milyar TL artışla 164 milyar TL'yi buldu. Tüm vergilerde tahsil edilemeyen tutar ise Haziran'da 9,9 milyar TL artış gösterdi.

Ekonomik zorluklar

Bloomberght'den Tahsin Akça'nın haberine göre, Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakçı, tahsil edilemeyen vergideki artışı değerlendirirken, ekonomik zorluklara dikkat çekti. KDV'nin tahakkuk esasına bağlı, dolaylı vergi olduğuna dikkat çeken Kumdakçı "Bu nedenle bazı ÖTV tahsilatları gibi değil, peşin tahsil edilemiyor. Bu bağlamda ekonomik zorluklarda ilk ödemeyecek vergi olarak akla geliyor" ifadelerini kullandı.

Şirketlerden bekleniyor

İthalde alınan KDV konusunda ise Kumdakçı, ihracat ve inşaat kaynaklı iadelere dikkat çekerek, "İş yapan firmalar büyük inşaat firmaları ve ihracatçılar. Bu şirketler 1 ve 2 nolu KDV'leri ödemeyerek iade ve mahsup işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor. Burada tahsil edilemeyen KDV'deki artışın iade kaynaklı ödenmeyen vergi olduğunu düşünüyorum" vurgusu yaptı.

KDV nedir nasıl ödenir?

KDV yani Katma Değer Vergisi günümüzde her türlü alışverişlere eklenen bir vergi çeşididir. Bu vergi malı satan kişiye yüklenir, ancak malı satın alan kişi KDV öder. Yani mal ya da hizmeti satın alan kişi, tüketici, Katma Değer Vergisi öder. Oranı satılan malın cinsine göre değişiklik gösterebilir

 

 

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
KDV
Katma Değer Vergisi
KDV nedir?