Analiz Haber: AKP oyunu yanlış okuyor!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen: AK Parti’nin oyları hiçbir zaman yüzde 35’in altına düşmüyor

 

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi cuma günkü yazısında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen ile anket sonuçlarını değerlendirdi. Yazıda Mustafa Şen söze şöyle başlıyor, “Bir kısım, anketler üzerinden algı operasyonu yapıyor. Aynı isimler 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan birinci turda kazanamıyor, ikinci tura kalıyor diyorlardı. Ne oldu? Erdoğan ilk turda kazandı” 

Mustafa Şen daha sonra şunları söylüyor: “Biz seçimlerde neyi esas alıyoruz? Bir, sandığa giden seçmenleri esas alıyoruz. İki, seçim sonuçları ise geçerli oylar üzerinden ilan ediliyor. Türkiye’nin nüfusu 83 milyon ama örneğin 57 milyon seçmen varsa bunun hepsi de oy kullanmıyor. Yüzde 80-85’i sandığa giriyorsa, yüzde 10-15’i oy kullanmıyor. Seçim sonuçları ise kullanılan oylar değil, geçerli oylar üzerinden hesaplanıyor. Bu durumda toplam nüfus üzerinden anket sonucu açıklamak, manipülasyondur. Ayrıca öyle açıklasalar dahi gerçek öyle değil. Zira toplam nüfusta bile AK Parti’nin oyları hiçbir zaman yüzde 35’in altına düşmüyor”

Mustafa Şen'in gözden kaçırdığı noktalar var. Bunlardan birisi ekonomide 2018'e göre durum 3-4 kat kötüleşmiş durumda. Bunun seçmen davranışlarına yansımamasını beklemek son derece iyimser bir bakış açısı olur. Bu durumun ispatı ise güven endekslerinin son durumunda görülebilir. Firma sahipleri ve tüketicilerin ekonomi politikalarına güvenip güvenmediğini ölçen iktisadi anketlere güven endeksleri diyoruz. Bu endeksler bugüne ve yarına ilişkin bakış açılarını ortaya koyar. TUİK, yaptığı tüketici güven endeksi düşük çıkıyor diye hane halkına sorduğu işsizlik ile ilgili soruları anket dışında tutma kararı almıştı. Buna rağmen Tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre %7,5 oranında azaldı; Mart ayında 86,7 olan endeks, Nisan ayında 80,2 oldu. TUİK'e göre biraz daha bağımsız bir kurum olan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 11,91 gerileyerek 57,35 değerini aldı. Endeks böylece Eylül 2018’den sonra en düşük değerine geriledi. Bu anketler AKP'nin seçmen gözünde eridiğini gösteren tipik araştırmalardır. 

AKP yönetimi oy kaybettiği gerçeğini kabul etmedikçe aslında en büyük zararı kendisine verecektir. Zira biz neden oy kaybediyoruz, bunu durdurmak için ne yapmamız gerek sorusunu sormazlarsa 2023 seçimleri kendileri için büyük bir hezimet ile sonuçlanacaktır. 

Haber Kategorisi
Güncel