ABD'de Türkiye'ye misilleme sesleri!

Türkiye'nin Amerikalı firmalardan tahsil ettiği dijital hizmet vergisi can yakmaya başlayınca ABD'li firmalar hükümetten Türkiye'ye misilleme istedi.

 

Türkiye'nin Amerikalı firmalardan tahsil ettiği dijital hizmet vergisi can yakmaya başlayınca ABD'li firmalar hükümetten Türkiye'ye misilleme istedi. Lobilerin amacı Türkiye'de elini kolunu sallayarak ticari faaliyet sürdürmek ama karşılığında Türk devletine vergi ödememek.

ABD'de aralarında Amazon ve Facebook'un da olduğu en büyük internet tabanlı şirketlerini temsil eden lobi grupları, ülke yönetimini, Türkiye'nin dahil olduğu bazı ülkelerin uyguladığı dijital hizmet vergisinin kaldırılması için müzakerelerde bulunmaya çağırdı.

ABD’li dijital devler, söz konusu ülkelerde verginin kaldırılmaması durumunda durumunda misilleme olarak ABD’den bu ülkelere karşı ek gümrük vergisi (tarife) adımı atmasını istedi.

Türkiye’de 1 Mart 2020’den itibaren uygulamaya giren Dijital Hizmet Vergisi düzenlemesine göre, Türkiye'deki hasılatı 20 milyon TL'den ve dünya genelindeki hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı TL'den fazla olanlar, yüzde 7,5 oranında dijital hizmet vergisi mükellefi olmuşlardı.

TOPLAM MALİYET 3,1 MİLYAR DOLAR, KARŞI VERGİ GELEBİLİR

Bloomberg’ün haberine göre, Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA) avukatı Rachael Stelly, ABD Ticaret Temsilciliği'ne (USTR) dün yaptığı açıklamada, Avusturya, Hindistan, İtalya, İspanya, Türkiye ve İngiltere'nin uyguladığı dijital vergilerin Amerikan şirketlerine maliyetinin 3,1 milyar dolar olduğunu söyledi.

ABD Ticaret Temsilciliği, bu hafta planlanan bir dizi görüşme neticesinde söz konusu ülkelere yönelik, 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. bölümü uyarınca yıllık 1 milyar dolara ulaşabilecek karşı tarife uygulama kararı alabilir.

Buna göre ABD'ye gelen İtalyan kravatlarından İspanyol ayakkabılarına, Türk halılarından İngiliz güzellik malzemelerine çok sayıda ürün yıllık yüzde 25'e ulaşan bir tarife ile karşı karşıya kalabilir.

Borsaya Etkisi

Kısa dönemde bir etkisi olmaz ancak ABD hükümetinin böyle bir konuya sıcak yaklaşması ihtimal dahilinde. Gergin ilişkiler daha da gerilebilir. 

Dövize Etkisi

Yaşama geçmeden dövize bir etkisi olmayacaktır. 

Haber Kategorisi
Güncel