Türk doğdu İspanyol oldu! Garanti'nin hüzünlü hikayesi!

İspanyol BBVA’nın Garanti Bankası'ndaki sermaye payının yüzde 85,97 seviyesine çıktığı açıklandı.

 

Bankalar bir ekonomi için oldukça kilit öneme sahip kurumlardır. Çünkü halktan topladıkları mevduatı reel sektöre aktararak firmaların sağlıklı çalışmasını sağlarlar. Bu arada banka faiz geliri elde ederek muazzam bir gelire de kavuşur. Türkiye'nin en güçlü bankalarından birisi olan Garanti Bankası ise ne yazık ki artık İspanyolların oldu.

Yaratılan kâr artık yabancı bir banka aracılığı ile İspanya'ya gidecek. Yabancı sermayeye kimse karşı değil ama o sermaye ülkenin sıkışık döneminde gelip kurulu değerleri alıyorsa bu durum adil midir? Yabancı sermaye olanı değil sıfırdan kurum inşa etmelidir.

Ancak burada hata ne Garantiyi satanlarda ne de alanlardadır, onları suçlamıyoruz. Sorun bu kadar kilit bir kurumun satışına onay verenler ve ekonomiyi bu hale getirenler değil midir? Nihayetinde beklenen açıklama geldi: Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) göre, 18 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla BBVA’nın Garanti BBVA’daki sermaye payı yüzde 85,97 seviyesine çıktı. Alım öncesinde bu oran yüzde 50 seviyesindeydi.

KAP’ta yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gönüllü Pay Alım Teklifi sürecinde BBVA, nominal değeri toplam 1.517.195.890,189 Türk Lirası olan ve Garanti BBVA'nın toplam sermayesinin %36,12'ne tekabül eden Garanti BBVA payını satın almıştır. Söz konusu paylar için BBVA tarafından ödenen toplam tutar 22.757.938.352,85 Türk Lirası'dır. Gönüllü Pay Alım Teklifi sonucunda, işbu açıklama tarihi itibariyle, BBVA'nın Garanti BBVA'daki pay sahipliği oranı %85,97'ye ulaşmıştır.”

Haber Kategorisi
Özel Haber