Rusya varlık fonu Türkiye’ye dolar yollayacak mı?

Rusya varlık fonu Türkiye’ye dolar yollayacak mı?

Rusya varlık fonu Çin, Hindistan ve Türkiye'ye yatırım yapar mı? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı.

Sıradan bir Rus çöp atmaya giderken bile plan yapar derler. Dünyanın en iyi satranç oyuncularını çıkaran bir ülkenin attığı askeri, politik ve ekonomik adımları iyi planladığını bilmemiz gerek. 

Rusya an itibari ile tarihinin en büyük kuşatması altında. Ukrayna ile olan savaş beklediklerinden daha uzun sürdü. Bu durum da ülkenin her alanda kendisine yetmesine rağmen Rus ekonomisi açısından sıkıntıları beraberinde getiriyor. Zira doğal kaynak satışına bağlı Rusya’nın ihracatına getirilen ambargolar ülkeyi boğmasa da zaman içinde Putin’in Ukrayna seferine Rusya halkı tarafından verilen desteğin azalmasına yol açabilir. Bugün Batı ve Rusya birbirinin boğazına sarılarak, önce kimin nefesinin kesileceğine dair yeni bir tür Rus Ruleti oynamaktadır. 

Burada dikkat edilmesi gereken konu, Batının Rusya’ya karşı bir yıpratma savaşına ve zamana oynamasıdır. Bu zaman içinde Rusların kendiliğinden Ukrayna ile anlaşma masasına oturmasına dair beklentiler ve buna bağlı olarak politikalar geliştirmektedirler.
Rusya bu ablukada dayanmak ve en az hasarla atlatmak için sınırdaşları ile iyi ilişkiler geliştirmek zorunda. Bu doğrultuda an itibari ile 7 cent’e bile muhtaç olmuş Türkiye’yi de yanında tutmak için kesinin ağzını birazcık açacak. 

Rusya rezervlerine baktığımızda 18 Şubat 2022’de 643 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Savaş ile beraber rezervler Ağustos ayında 574 milyar dolarda. Rusların Akkuyu için 20 milyar dolar yolladığını biliyoruz. Varlık fonu ile Türkiye’ye 10/15 milyar dolarlık bir kaynağın girmesi mümkün. Unutulmaması gereken konu şu: 574 milyar dolarlık bir rezervden 10 milyar doların dilimler halinde Türkiye’ye akması Rus stratejisinin bir parçasıdır. Ruslar Karadeniz ve güney sınırlarının sakin kalması için Türkiye’ye bir nevi sus payı verecektir. 

Peki bu kaynak Türkiye için derman olur mu?

Cevap: Hayır. Mal ticaretinde aylık 7-8 milyar dolar açık veren Türkiye için gereken rakam en az 50-60 milyar dolardır. 
Rusların ve Suudilerin transferleri Türkiye’de bir kur kaosunun çıkmasını önleyebilir ama krizden kaçış yok.

Haber Kategorisi
Özel Haber
Etiketler
Rusya Varlık Fonu
dolar
Fon