Uzmanından otomobilde ÖTV indirimi bekleyenlere net cevap

Sıfır otomobillerdeki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) düşeceğine yönelik beklentiler 2. el piyasasını durgunlaştırdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan  uzman "Sıfır otomobillere ÖTV indirimi gelecek mi?" sorusunun cevabını verdi.

ÖTV indirimi beklentisi hakkında açıklamalarda bulunan ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, “Hem vergi geliri kaybına yol açacak hem de ithal araç talebini arttırarak cari denge ve kur üzerinde olumsuz etki yapacak bir ÖTV indiriminin yapılması uzak ihtimal olarak gözüküyor” diye konuştu.

Varlıkları korumak telaşı ile yeni yöntemler

Prof. Dr. Volkan Öngel, "2022 yılı Temmuz ayı itibari ile son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 79,60’a ulaşan enflasyon ve döviz piyasasındaki gelişmeler kişileri varlıklarını korumak telaşı ile yeni yöntemler bulmaya yöneltti. Bu yöntemlerden bazıları gayrimenkul ve arazi satın alımı yapmak ya da '0' km otomobil alıp fiyatının yükselmesi sonrası 2. elde satmak şeklinde gerçekleşmekte." dedi.

ÖTV süreci

Öngel, ÖTV ile ilgili şunları söyledi: "İçerisinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür göz önüne alındığında hem vergi geliri kaybına yol açacak hem de ithal araç talebini arttırarak cari denge ve kur üzerinde olumsuz etki oluşturacak bir ÖTV indiriminin yapılması uzak ihtimal olarak gözükmekte. Enflasyonist etkilerde göz önüne alındığında bu şekilde harcama arttırıcı bir politika için konjonktür uygun gözükmemekte”

MASFED Başkanı da aynı görüşte

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç da "Günümüz koşullarında kısa vadede ÖTV indiriminin yapılacağını ya da fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz" dedi.

Otomotiv sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu ise mevcut şartlarda ÖTV indirimi beklemenin gerçekçi olmadığını söyleyerek, " "Benim şahsi düşüncem, talebin yüksek olduğu bir ortamda ÖTV indirimi beklemek çok gerçekçi değil. Tüketici talebi düşerse bu yönde bir beklenti olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
ötv
Otomobilde ÖTV düzenlemesi gelir mi ?