IMF borç polemiğinde ikinci perde

IMF'den borç polemiğinde ikinci perde. 128 milyar dolar

İYİ Partili Bilge Yılmaz, iktidarın IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmiş Bakan Nebati ise "Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır." diyerek iddiaları yalanlamıştı. Nebati'nin açıklamalarının ardından Yılmaz, 128 milyar doları konusunu açtı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarının ardından Yılmaz, "Merkez Bankası 2019-2020 döneminde 128 milyar dolar ve bu sene şu ana kadar 70 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdi. Bu konuda da aynı hassasiyeti göstermenizi ve açıklama getirmenizi bekliyoruz." dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamalarının ardından İYİ Partili Yılmaz sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklamalarda bulundu. Yılmaz şu ifadeleri kullandı; 

Sayın Bakan Nureddin Nebati, halkımızı aydınlatma çabanız için teşekkürler. IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir. Her ne kadar SDR faizi düşük olsa da bir borç yükü oluşturmakta ve borç ödeme kapasitemizi de olumsuz etkilemekte.

Yani SDR bir tür kredi kullanma hakkıdır (Credit Line). Sayın Altaylı’nın programında belirttiğim gibi bir kredi alma hakkı elde ettik. Bu miktarı da Merkez Bankası rezervlerimize ekledik. Detayını öğrenmek isteyenler aşağıdaki linkten 26-30. paragrafları okuyabilirler.

Rezerv konusuna girmişken Merkez Bankası 2019-2020 döneminde 128 milyar dolar ve bu sene şu ana kadar 70 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdi. Bu konuda da aynı hassasiyeti göstermenizi ve açıklama getirmenizi bekliyoruz. Son olarak, dilerseniz birlikte katılacağımız bir yayında tüm bu konuları tartışabiliriz. Bu sayede vatandaşlarımızı da gerçek anlamda bilgilendirmiş oluruz."

TV davetine Bakan Nebati cevap verdi

Bakan Nebati'den cevap gecikmedi yine sosyal medya hesabından, Sayın hocam, kamuoyunu doğru bilgilendirmek bizlerin olduğu kadar siz muhalefetin ve akademisyenlerin de görevi. Öte yandan paylaşımınızı hayretle okudum. SDR tahsisatı bir kredi değildir, IMF’nin resmi internet sitesinden de teyit edebilirsiniz. Televizyon davetiniz için teşekkür eder, zamanımı milletime hizmet için harcamayı tercih ederim." dedi.

 

nebati

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
türkiye
IMF
borç