İkinci el araç piyasasını alt üst eden şok iddia

İkinci el araç piyasasında alt üst eden şok iddia

Rekabet Kurumu tarafından Türkiye'nin en çok bilinen online olarak otomobil satışına aravılık yapan 4 büyük firmasına soruşturma başlatılmıştı. Konuyla ilgili ortaya çıkan detaylar dikkat çekti. 

Rekabet Kurumu tarafından Türkiye'nin en çok bilinen online olarak otomobil satışına aracılık yapan 4 büyük firmasına soruşturma başlatılmıştı. Konuyla ilgili ortaya çıkan detaylar dikkat çekti. Yapılan ön araştırmaya göre 4 şirket kendi arasında reklam anlaşması yapmış.

Rekabet Kurumu soruşturma başlatmıştı

Rekabet Kurumu,  Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri, Vava Cars Turkey Otomotiv, ticari unvanı Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret olan Garaj Sepeti ile Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret hakkında inceleme başlatmıştı.

Detaylar ortaya çıktı

Sabah gazetesi soruşturmanın detaylarını açıkladı. Ortaya çıkan bilgilere göre dört platform kendi aralarında centilmenlik anlaşması yaparak Google reklamlarında öne çıktı. Tüketiciye alternatif seçeneğini kısıtlayıp kısıtlamadığı incelenecek olan bu dört sitenin, vatandaşı da zarara uğratıp uğratmadığı araştırılacak.

Anahtar kelimeler

İddialara göre çevrim içi platformlar üzerinden ikinci el binek araç alım-satımında faaliyet gösteren Arabam Com, Vava Cars, Garaj Sepeti ve Letgo, kendi aralarında anlaşarak, Google reklam aramalarında kullanılan anahtar kelimeler üzerinde işbirliği yaptı. Böylece kendi platformlarını öne çıkararak, tüketicinin ulaşabileceği alternatif sitelere erişim kısıtlandı.

Söz konusu iddialar üzerine Rekabet Kurumu, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurum, tüketicilerin internet üzerinden binek ve ticari araçlarla ilgili yaptıkları aramalarda alternatif şirket bulma seçeneklerinin kısıtlanıp kısıtlanmadığı araştıracak.

Kararda ciddi ve yeterli vurgusu

Rekabet Kurulu kararında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açıldı.

Çevrim içi platformlar üzerinden İkinci El Binek binek araç alım, satımında faaliyet gösteren Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş.’nin çeşitli uygulamalar ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 21.07.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 22-33/528-M sayı ile karar verdi."

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Rekabet Kurumu
Otomobil
ikinci el araç