Hazine Bakanı Nebati'den akaryakıt mesajı!

Hazine Bakanı Nebati'den akaryakıt mesajı!

Benzin ve motorin fiyatına gelen zamlar ekonomi yönetiminin de gündemindeki yerini korurken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yüz Yüze 100 Gün Ümraniye Programı kapsamında sivil toplum kuruluşları temsilcileri, vakıf ve dernek başkanları, iş insanları, kanaat önderleri ile buluşma ve istişare toplantısına katıldı.

Bakan Nebati, "Son iki ayda dünyada petrol fiyatları yükselirken ana haberlerin manşetleriydi. Benzine, motorine zam sabah akşam manşetti. Dünyadaki fiyatlar arttı. OECD içinde akaryakıttan en az vergi alan ülkeyiz. Biz yüzde 24'lerde vergi alıyoruz. Pompa çıkış fiyatlarında hemen her akşam haber alıyoruz. Motorin 22 liraya indi manşetlerde yok. Benzin 22 liraya düştü altyazı geçiyor. Sorunlara büyüteçle bakmak, karamsarlık yapmak. Hakkı teslim edin, bu kadar. Petrol umut ediyorum daha da aşağı iner." dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:

"Olumlu performansa bağlı olarak uluslararası kuruluşlar küresel tahminlerini aşağı yönlü güncellerlerken ülkemizin büyüme tahminleri yukarı yönlü güncellenmiştir. 2020 yılında Türkiye'yle ilgili tahminler şöyleydi, önce yatay ve sonra yukarı doğru. Bu bir başarı hikayesidir. Kim ne derse desin. Biz başarı hikayesini yazıyoruz, sizlerle beraber. Hedefimiz belli, iş dünyamız inanıyor. Büyük dayanışma ortamı içerisinde pazarın üretim üssü performansıyla biz bunu yapıyoruz. İstihdamda çok ciddi artış kaydettik. 2022 yılı Haziran ayı itibarıyla toplam istihdamımız 30.9 milyona ulaşmış durumda. Sadece bu yılın ilk yarısında sağlanan savaş, dünya ekonomisinin durumu, Emtia ve enerji fiyatlarındaki yükselişe rağmen çarklarını döndüren büyüten istihdam artışı 862 bin kişi olmuştur.

Hedef 37 milyar

İhracatımız uzun trendde artış kaydetti. Güçlü performansımız 2022 yılında devam etti. Her ay Cumhuriyet tarihinin yeni ihracat rekorlarını kırmayı sürdürüyoruz. Ülkemiz Turizm gelirleri bakımından diğer tüm ülkelerden pozitif ayrıştı. Beklentimiz yıl sonunda turizm gelirimiz 35-37 milyar doların üzerine çıkmak ve salgın döneminin üzerinde performans göstermek. Üretimde büyümede istihdamda Türkiye adeta tam yol ilerliyor. Ekonomimiz çok şükür sağlam. Karamsarlar korosuna sorsanız yandık, bittik şarkısını tekrar söylemeye devam ederler. Eleştiriye kapalı değiliz.

 Enerji faturası 100 milyara doğru gidiyor

Tüm bu başarılarımızın yanında yüzleştiğimiz sorunlar söz konusudur. İhracata rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki artışla cari işlemler açığı artmıştır. Enerji hariç 2020 yılında enerjiye petrole ödediğimiz tutar 28 milyar dolar. 2021 yılında 51 milyar dolar, 2022 yılında 100 milyar dolara doğru gidiyor. Bu bir gerçektir. Bunun etkisinin ne kadar derin olduğunu görmek açısından şunu görmek lazım. Gaza enerjiye bu kadar ödemeseydik, 12 aylık birikimle cari işlemler 34,6 milyar dolar fazla verirdik. Yani bizim cari açığımızın temel sebebi sadece enerji maliyetlerimizdir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle ülkemiz enerji seferberliği ilan etmiş durumda. Yenilenebilir enerjiler, nükleer santral... Bugün 2 sismik, 4 sondaj gemimizle denizlerde eşine az rastlanır sondaj filosuna sahip olmuş durumdayız.

Asgari ücret

Memur, emekli ve işçimizin alım gücünü artırdık. Yılbaşından bu yana asgari ücrette gerçekleştirdiğimiz yüzde 94.6'lık artış tüm kaynaklarımızı seferber ettiğimizin somut örneğidir.

Enflasyona değindi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enflasyon yüksek seyrediyor. Küresel tedarik zincirinin bozulması, arz yönlü sorunlarının giderilmesiyle küresel emtia fiyatlarının normalleşmesini bekliyoruz. İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması dünyada tahıl fiyatlarında düşüş olarak yansımıştır. Tahılda fiyatlar savaş öncesi duruma gerilemiştir. Buna uluslararası literatürde Recep Tayyip Erdoğan etkisi diyorlar. Tahıl krizi çözülmediği takdirde batı ülkelerin karşı karşıya durumun ne kadar korkutucu olduğunu duymuş olsaydınız neden Recep Tayyip Erdoğan etkisi dediklerini anlardınız.

251 milyar liralık vergi 

Enflasyonu kararlılıkla biz yeneceğiz. Vergi oranlarında büyük ölçüde düşüşler sağladık. Enerjideki artışları asgari düzeyde yansıması için sübvanse ediyoruz. 251 milyar lira vergi gelirinden feragat ediyoruz. Başta çiğ süt, tarımsal desteklerde ciddi artışlar gerçekleştirdik.

 Akaryakıt fiyatları

Son iki ayda dünyada petrol fiyatları yükselirken ana haberlerin manşetleriydi. Benzine, motorine zam sabah akşam manşetti. Dünyadaki fiyatlar arttı. OECD içinde akaryakıttan en az vergi alan ülkeyiz. Biz yüzde 24'lerde vergi alıyoruz. Pompa çıkış fiyatlarında hemen her akşam haber alıyoruz. Motorin 22 liraya indi manşetlerde yok. Benzin 22 liraya düştü altyazı geçiyor. Sorunlara büyüteçle bakmak, karamsarlık yapmak. Hakkı teslim edin, bu kadar. Petrol umut ediyorum daha da aşağı iner."

 

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati
Akaryakıt fiyatları
OECD