Hapishaneler de enflasyona yenik düştü

Hapishaneler de enflasyona yenik düştü

Türkiye’de giderek artan ekonomik kriz ve enflasyon hapishaneleri de vurdu. Mahkûmlar hapishanede derin bir yoksulluk çekiyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut, “Hapishanelerde derin bir yoksulluk yaşanıyor” dedi.

İaşe bedelinin 0-6 yaş grubu annesi ile kalan çocuklar için 34 Türk Lirası (TL), diğer mahpuslar için günlük 17 TL olduğu belirtilerek, mevcut iaşe bedeliyle sağlıklı beslenmenin mümkün olmadığı vurgulandı.

Medyascope.tv'den Ayşegül Karagöz'ün haberine göre, CİSST Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut, “Bir insanın günlük 17 TL ile sağlıklı beslenmesi mümkün değil” diye konuştu.

Kurumların birçok veriyi kamuoyu ile paylaştığını ancak iaşe bedelleriyle ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını belirten Korkut, şunları söyledi:

“Bilgi edinme başvuruları yaparak ya da Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Meclis’teki sunumlarını takip ederek iaşe bedellerine ulaşabiliyoruz. En son Meclis tutanaklarında 11,5 TL olarak uygulandığı belirtilmişti. Biz, bu metni hazırlamadan önce bir bilgi edinme başvurusu yaptık. Aslında ciddi bir belirsizlik de var. Örneğin mahpuslar için 17 TL’den 22 TL’ye, çocuklar için 34 TL’den 44 TL’ye uygulandığı cevabı geldi. ‘Uygulandığı’ derken 17 TL’den 22 TL’ye mi çıkarıldı yoksa 17 ila 22 TL arasında bir ücretle mi iaşe bedelleri veriliyor net olarak bilmiyoruz. Biz, bu konuda da bilgi edinme başvurusu yaptık. Henüz bir açıklık getirilmedi ama ister 17 TL olsun, ister 22 TL olsun. Bir insanın bu ücretler ile sabah, öğle ve akşam sağlıklı beslenmesini sağlamak bugünkü ekonomik koşullarda neredeyse imkânsız. Ama biz 17 TL’yi esas aldık.”

İaşe bedelleri ile sağlıklı beslenmenin mümkün olmadığını söyleyen Korkut, “Mahkûmlardan et ve benzeri ürünlerin artık menülerde olmadığına, sürekli aynı menüleri tüketmek zorunda kaldıklarına, karbonhidrat merkezli beslendiklerine, sabah kahvaltılarında yeterli ürün verilmediğine ve porsiyonların küçültüldüğüne dair son dönemde çok fazla başvuru alıyoruz” dedi.

Korkut, çözüm olarak hapishanelerdeki iaşe bedellerinin enflasyona endekslenmesini önerdi.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
enflasyon
Gelir
İaşe