Dolar/TL’yi tutmak daha da zorlaşacak. Bankacılık kaynaklarından acı reçete

Dolar/TL’yi tutmak daha da zorlaşacak. Bankacılık kaynaklarından acı reçete

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’leri 880 puanlardan 711’lere gerilese de dolar/TL 17.95 lira üzerindeki seyrini koruyor. Döviz cinsi borçlanma maliyetleri ise geçen yıldan bu yana ikiye katlandı. Bu nedenle iki banka geçen hafta yüksek maliyetler nedeniyle borçlarını yenilemeyeceklerini duyurdu. Ancak kısa vadede çevrilecek ve ağustos-aralık aylarını kapsayan 22-23 milyar doların dışarı ödenmesi gereken borç bulunuyor.

 

Döviz cinsi borçlanma maliyetleri geçen yıldan bu yana en iyi oranda ikiye katlamış durumda. Bu arada başta bankalar olmak üzere Hazine ve bankacılık dışı sektörün ağustos-aralık aylarını kapsayan dönemde çevirmesi gereken 22-23 milyar dolarlık dış borç bulunuyor.

Bankalar yenileme yapmadı

Bankalardan Garanti birkaç ay önce Yapı Kredi ise geçen hafta yüksek maliyetler nedeniyle eurobond yenilemesi yapmayacağını duyurdu. Ancak bu 22-23 milyar doların yüzde 100 çevrilmesi bile 5-6 milyar dolarlık finansman açığı yaratıyor.

Swap miktarında azalma!

Bu kadar paranın dışarı ödenmesi gerekiyor. Ama bankalar gibi opsiyon kullanılmadığı ve daha az çevrildiği durumda ise içeriye getirilen dolar ve bankaların Merkez Bankası ile swap miktarı azalacak. Bu da Merkez Bankası’nın da etkilenmesi sonucunu doğuracak.

Yüzde 90'larda 

Bankacılık sektöründen edinilen bilgiye göre vadeye doğru kısa vadelerde dolar borçlanma maliyeti yüzde 9.5-10 seviyelerindeyken 7-8 senelik uzun vadelerde ise yüzde 10-13 arasında değişiyor. Son 12 aylık dönemde ise 50 milyar doları bulan bir dış finansman yükü var. Kaynakların verdiği bilgiye göre bankaların borç çevirme rasyosu yüzde 90’larda ve yatay seyrediyor.

Belirsizlik var

Banka dışı sektörün yüzde 128’lerde ancak yüzde 150’lerden aşağıya gelmeye başladı. Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre Ağustos 2020 pandemi döneminde yüzde 70’lerin altına gelmişti. Önümüzdeki dönemde 22-23 milyar doların yüzde 100 çevrilmesinin bile yaklaşık 5-6 milyar dolarlık finansman açığı yarattığını bir bu kadar daha paranın dışarıya ödenmesi gerektiğini vurgulayan kaynaklar, Hazine’nin ise yaklaşık 3 milyar dolarlık eylülde bir itfası bulunduğunu dile getirdi. Kaynaklar, bunun yeni bir borçlanmadan mı yoksa başka kaynaklardan mı karşılanacağının ise belirsiz olduğunu kaydetti.

Yeni döviz girişini aksatma ihtimali

Geçen hafta ise Yapı Kredi Bankası’nın Aralık 2022’de vadesi dolacak 1 milyar dolarlık sermaye benzeri tahvilini yenilemeyebileceği, koşulların yeni ihraç için elverişli olmadığını haberi geldi. Bankaların bu yolu seçebileceğini belirten bankacılık kaynakları bu durumun ise içeriye yeni döviz girişini aksatma ihtimali taşıdığına işaret etti.

Dolar/TL tutmak zorlaşır

Yüzde 100 oranında yenilenme finansman ihtiyacı ortaya çıkarırken yenilenmeme de içeriye döviz girişini etkileyecek. Bankaların ve reel sektörün yüksek maliyetler nedeniyle itfa yolunu tercih edip borçları çevirmemesi durumunda Merkez Bankası ile bankacılık sektörü arasındaki swap işlemlerinin azalacağını dile getiren kaynaklar, dolar/TL’yi tutmanın daha da zorlaşabileceğini söyledi.

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
CDS
Garanti Bankası
Yapı Kredi Bankası
Bankacılık
merkez bankası
rezerv