Bakan Nebati'den IMF yanıtı

Bakan Nebati'den  IMF yanıtı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldığı iddialarına yanıt verdi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 6,3 milyar doları Türkiye'ye olmak üzere tüm üye ülkelere tahsis ettiği kaynak siyasetin yeniden gündemine geldi. İYİ Parti'den Bilge Yılmaz bu paranın borç olduğunu hatırlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, IMF ile bir program ilişkisine girmediğini söyledi.

Bakan Nebati, Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldığı iddialarına Twitter hesabından yanıt verdi.

Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkeleri desteklemek amacıyla SDR (Special Drawing Rights - Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamaktadır. SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıl, ABD'ye 112,9 milyar ABD doları, Almanya'ya 36 milyar ABD doları, Güney Afrika'ya 4,15 milyar ABD doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye'ye ise, IMF'deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD doları tahsis edilmiştir.

IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye'nin IMF'den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır.

 

Bu hususlarla ilgili geçmişte de yapılan tezviratlara ilişkin 26 Ağustos 2021’de yapılan Bakanlığımızın basın duyurusu linkini sizin için tekrar bırakıyorum.  

https://hmb.gov.tr/duyuru/basin-duyurusu… "

Prof. Dr. Bilge Yılmaz gündeme getirdi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye dahil üye ülkelerin merkez bankalarına geçen yıl ağustos ayında aktardığı toplamda 650 milyar dolarlık IMF parası (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tekrar siyasetin gündemine girdi. IMF’deki kotası doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) 6,3 milyar dolarlık SDR aktarılmış, bu kaynak TCMB’nin brüt rezervlerine eklenmişti. Ağustos 2009’da aktarılanlarla birlikte TCMB’nin brüt rezervlerinde haziran sonu itibarıyla 7,3 milyar dolarlık SDR bulunuyor. Bu bilançoda borç olarak yer alıyor.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, dün katıldığı Habertürk TV'deki programda  TCMB rezervlerindeki son duruma dair bilgi verirken, IMF’den alınan söz konusu parayı da hatırlattı ve bunun da rezervlerde durduğunu söyledi.

 

nebati

Haber Kategorisi
Güncel
Etiketler
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati
IMF
hazine ve maliye bakanlığı