Merkez 'den kredi faizlerini düşürme sinyali

Merkez 'den kredi faizlerini düşürme sinyali

Geçen hafta İstanbullu sanayicilerle Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışmadan sonra gözler dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) meclisindeydi. Toplantı sonrası kredi faizlerinde dikkat çeken gelişme yaşandı.

Dün öğle saatlerinde yapılan TOBB Sektör Meclisleri müşterek toplantısı, Kavcıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti.

Sözcü'den Gamzel Bal'ın haberine göre, TOBB Türkiye Hizmetler Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, “Kavcıoğlu, politika faizinin yüzde 14 olduğu bir ortamda kredi faizlerinin yüzde 40-50’lere kadar çıkmasından üzüntü duyduklarını ve bunların takipçisi olduklarını belirtti. Kredi faizlerinin düşürülmesi için de bir formül üzerinde çalıştıklarını ifade etti” dedi.

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da, Kavcıoğlu’nun kredi faiz oranlarının düşürülmesi için girişimlerde bulunacaklarının sinyalini verdiği söyledi. Fayat ayrıca, “Kavcıoğlu, stokçulukla ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını, sanayicileri stokçu olarak tanımlamasının söz konusu olmadığını, kast ettiği ile anlaşılanın farklı olduğunu anlattı” diye konuştu.

Fayat, “Herhangi bir çatışma ya da gerginlik olmadı. Ağırlıklı konuşulanlar krediye erişim sorunu, reeskont kredilerindeki sıkıntılar ve kredi faizlerinin yüksekliği idi” dedi. Fayat, “Kavcıoğlu, daha önce kredi faizleriyle ilgili dokümanlara baktığını, kullanılan kredileri çok net incelediğini belirtti. ‘Sizin anlattığınız kadar büyük bir kredi sorunu yoktu ama son dönemde o kadar fazla söylüyorsunuz ki bunun da artık bir önemli bir sorun olduğu ortada’ mesajını verdi” diye konuştu.

Fayat, “Kavcıoğlu, kredi faiz oranlarında yaşanan sorunla ilgili girişimlerinin olacağını net bir şekilde anlattı. Bankalara bu anlamda telkinde bulunacaktır diye düşünüyorum. Kredilere erişim ve faiz oranları konusunda olumlu bir toplantı oldu. Ancak sonucunu görmek lazım.” dedi.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
TOBB
Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
kredi
faiz