Kuşoğlu'ndan ekonomide ezber bozan mesaj

Kuşoğlu'ndan ekonomide ezber bozdurtan mesaj

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Youtube’da 'CHP Ekonomi Masası TV' adlı kanalın yayınında ekonomist Evren Devrim Zelyut’un yayınına katıldı ve gündemi değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu,  katıldığı Youtube'da ekonomiye dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Kur Korumalı Mevduat (KKM) Sistemi ile ilgili soru üzerine Kuşoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

140-150 milyar

“Gelinen noktada KKM, Türkiye’nin başına bela bir uygulama haline geldi. Ağustos ayında, şubat ayında açılan KKM hesaplarının altıncı ayı doluyor. Hazine’ye ne kadar maliyet getireceğini çok net göreceğiz. Dövizden, Türk lirasına geçen hesapların ne kadar maliyet getirdiğini henüz bilmiyoruz ama ilk dört ayda açıklandığına göre hazineye 37,2 milyar dolarlık bir maliyeti var.

Geçen yıl kurdan dolayı oluşan karlar 40 küsur milyar liraydı, oradan 10 milyar lira kurumlar vergisi ödenmedi, kaldırdılar. Mevzuatı değiştirdiler, KKM hesabı olan şirketler yıl içindeki kurdan dolayı oluşan karlarda, kurumlar vergisinden muaf tutuldu. Orada da en az ilk üç ayda ve ikinci üç ayda 10’ar milyar lira vergiden vazgeçilmiştir.

1 trilyon 100 milyar lira KKM’den çıktığında ne olacak?

Biz bu şartlar altında, yıl sonuna kadar Türkiye’de KKM hesabı olanlara hazineden 140-150 milyar lira aktaracağız. Anormal bir rakam bu. Türkiye’de KKM hesabı olan birkaç yüz bin kişi var. Birkaç yüz bin kişi KKM hesabı açabiliyor.  Böyle bir anormallik olmaz. Hiçbir ülke, hiçbir devlet fakirinden alıp birkaç yüz bin zenginine vermez. Böyle bir politika olmaz. Bu kur korumalı mevduat hesabından nasıl çıkacağımızı da bilmiyoruz. KKM hesabında Türkiye 1 trilyon 100 milyar lirayı aşmış durumda. KKM kaldırıldığında ne olacak? Bunu düşünüyoruz. Ben bir muhalefet milletvekiliyim, canım sıkılıyor, uykum kaçıyor. 1 trilyon 100 milyar lira KKM’den çıktığında ne olacak?

Çok büyük felaket

Gidip döviz alacaklar ya da parayı yurt dışına çıkaracaklar. Bu Türkiye için çok büyük felaket getirecek. Dengeleri alt üst ettiler. KKM hesabı ne zaman bitecek, nasıl bitecek, nasıl sıkıntısız bir şekilde altından kalkacağız kimse bilmiyor. Binilmiş bir alamete gidiyoruz kıyamete ama ne Merkez Bankası ne Hazine ne Maliye Bakanlığı ne de Strateji ve Bütçe Başkanlığı bu işten nasıl çıkacağız, nasıl sıyrılacağız bilmiyor. Bunun altından kalkmakta mümkün değil. Her şey anormal oldu. Türkiye ayakta duramayacak duruma geliyor, bunu görün artık."

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
Bülent Kuşoğlu
chp
Kur korumalı mevduat