Hazine'de ilk fırtına

Hazine'de ilk fırtına

Hazine'de ilk fırtına bu ay kopuyor. 

6 aylık vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açtıran şirketlere ilk ödeme ağustosta yapılacak. Toplam maliyet ise 87 milyar lirayı buluyor.

Kur korumalı mevduatın ağustos ayı itibariyle devlete faturası ağır olacak. Şirketler şubatta girdikleri KKM hesaplarından ağustos itibarıyla getiri almaya başlıyor.

Dolar 13,62 liradan 17,90'ı geçti

Reuters'ın 4 ekonomistin görüşleriyle derlediği verilere göre, şirketlerin 6 aylık vadelerinin dolmasıyla KKM'de ağustosta yaklaşık 20 milyar dolar değerinde dönüş olacak ve yılın en büyük dönüşü de bu ayda gerçekleşecek. Şubat ayında dolar ortalama 13,62 lira seviyesindeydi. Bugün kurda gelinen 17,90 liralık seviye ise KKM'de yüzde 32 oranında bir getiriye işaret ediyor. 

Hesap Merkez Bankası'na yazılacak

KKM'ye şubatta giren şirketlerin çoğunluğunun dövizden döndükleri göz önüne alındığında faturanın büyük kısmı da Merkez Bankası'nın hesabına yazılacak.

Kur tutarı açıklanmadı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık verilerine göre 22 Temmuz ile biten haftada Kur Korumalı TL Mevduat  hesapları 1 trilyon 101.3 milyar TL'ye (62.4 milyar dolar) çıktı. Hazine tarafından Kur Korumalı Mevduat için bu yılın şubat ayından itibaren yapılan toplam ödeme 37.2 milyar liraya ulaştı. Merkez Bankası ise bugüne kadar KKM için ödenen kur farkı tutarını açıklamıyor.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
Kur korumalı mevduat
dolar
TL