Gözler Amerikan Merkez Bankası'nda

Altın, borsa ve faizleri etkileyecek en önemli olay ABD Merkez Bankası FED'in faizlere bakış açısı. Eğer enflasyondaki dirilik FED'i tekrar 50 baz puana döndürürse tüm piyasa bundan etkilenecek. Neticede dün New York borsasındaki %2-2,5'a varan düşüşler bu korkunun sonucu oldu. 

Aralıksız dört 75 baz puanlık faiz artışının ardından aralık ayında sıkılaştırma hızını 50 baz puana düşüren Fed, bu yılın ilk toplantısında faiz artırım boyutunu 25 baz puana indirmişti.

Tutanaklar, Fed yetkililerinin kaçının söz konusu toplantıda daha yüksek bir faiz artışından yana görüş bildirdiğinin anlaşılması açısından önemli olacak.

Ayrıca Fed yetkililerinin faiz artırımlarını daha önce öngörülenden daha yüksek bir seviyede sonlandırmak isteyip istemediğine ilişkin mesajlar da takip edilecek.

Fed’in 1 Şubat’ta yayımladığı FOMC karar metni ilerleyen toplantılarda da 25 baz puanlık adımlara devam edileceğine işaret ediyordu. Ancak son dönemde - bu yıl faiz kararlarında oy hakkı bulunmayan - Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard gibi üyeler, açıklanan veriler ışığında yeniden 50 baz puana çıkılabileceği yönünde görüş belirttiler.

Buna karşın cuma günü konuşan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin 25 baz puanlık adımların merkez bankasına esneklik sağladığı yorumunu yaptı. Bir sonrası FOMC toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde yapılacak.

Haber Kategorisi
Ekonomi