Faiz artırımını şimdilik unutun

Bütün piyasaların dikkatle izlediği 'FED ne zaman faiz artırır' sorusunun cevabı işgücü rakamlarında gizli

Amerikan Merkez Bankası salgın döneminde bastığı 3,7 trilyon dolarlık varlığı ne zaman geri çekecek? İşte kilit soru bu. Paranın geri çekilmesi faiz artırımları veya varlık alımlarının azaltılması ile olacak. Bu hamleler ise işgücü piyasalarının toparlanmasına bağlı olacak, çünkü faiz artırıp para çekildikçe yatırımların bir miktar azalması gündeme gelecek. FED işgücü ve para miktarının enflasyona neden olmaması için ince bir denge yürütmek zorunda. Bu denge için işgücü rakamları belirleyici bir unsur oluyor.

ABD'de Nisan ayında tarım dışı istihdam 266 bin artış kaydetti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede Nisan ayında 1 milyonluk tarım dışı istihdam yaratıldığı yönündeydi.

Verinin açıklanmasının ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi 10 baz puandan fazla düşüş kaydetti. Bloomberg Dolar Endeksi'ndeki düşüş ise yüzde 0,5 oldu.

Daha önce 916 bin olarak açıklanan Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 717 bine revize edilmişti.

Nisan ayında ülkedeki işsizlik oranı da yüzde 6,1'e yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi işsizliğin Nisan'da yüzde 5,8 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Böylelikle ülkede 2020'nin Nisan ayından bu yana işsizlikte ilk kez artış izlendi.

Saatlik kazançlar tarafına bakıldığında ise ekonomistlerin beklentilerini aşan bir tablonun ortaya çıktığı görüldü. Buna göre Nisan'da ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Ekonomistler bu veride herhangi bir değişim beklemiyordu. Yıllık bazda ise yüzde 0,4 düşüş beklenen ortalama saatlik kazançlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artış kaydedildi.

 

Borsaya Etkisi

Genelde işgücü verilerinin iyi gelmesi borsalar için olumludur denilir ancak faiz artırımına kapı açması nedeni ile borsalar üzerinde baskı unsuru olabilir. Ancak pandemi döneminde toparlanma işaretlerinin olumlu katkı vereceğini söylemek gerek. 

Dövize Etkisi

Normal şartlarda güçlü Amerikan işgücü verileri faiz artırımı ile kuvvetli dolar anlamına gelir dolar/TL yükselir

Haber Kategorisi
Ekonomi