Eski TÜİK başkanından 'eyvah' dedirtecek açıklama!

Eski TÜİK başkanından 'eyvah' dedirtecek açıklama

Eski TÜİK başkanı Birol Aydemir, sosyal medya üzerinden dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Döviz kurlarındaki yükseliş her geçen gün artarken buğday fiyatlarındaki yükseliş de yeni bir krizin kapıda olduğunu göstermeye başladı.

Rusya-Ukrayna savaşı ile artan buğday fiyatları; dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan'nın buğday ihracatını kısmen yasaklaması ile, son iki ayın en hızlı yükselişini yaşamıştı. Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, sosyal medya hesabı üzerinden;

"Geçtiğimiz hafta Hindistan'dan ilk kez buğday ithal edeceğimiz söylendi ancak Hindistan buğday ihracatına yasak getirdi.  Burada bir düzeltme yapmak gerekiyor: Hindistan'dan 2014 ve 2015 yıllarında zaten buğday ithalatı yaptık.
Bu iki ülkeden alınan buğdayın ton başına ortalama fiyatı:
2020 yılında 240 $,
2021 yılında 300 $,
2022/Nisan itibarıyla 360 $'a çıktı
Buğdayın dolar cinsi fiyat artışları yanında TL'nin son 1 yılda yaklaşık 2 kat değer kaybetmesi, zamları da maalesef ikiye katlayacak.
Acil olarak ilgili paydaşlarla istişare halinde buğday ithalat ve fiyatları ile ilgili yol haritası kamuoyuna açıklanmalı.
Asıl problem: 2021 yılında buğday ithalatımızın %88'inin !! Rusya ve Ukrayna'dan yapılmış olması. Bu ülkelerden ithalat yapılamaz veya yeteri kadar tedarik sağlanamaz ise ne olacak? "
ifadelerini kullanarak grafik paylaştı.  
tahıl grafik

Haber Kategorisi
Ekonomi