Dolar, euro, altın ve petrolde sabah beklentileri

Ahlatcı Menkul tarafından hazırlanmış haftanın son işlem gününe dair sabah piyasa beklentileri

ABD tarafında dün Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 27 Kasım’da sona eren haftada 28 bin artışla 222 bin olarak gerçekleşti. İşsizlik maaşı başvuruları, artışa rağmen pandemi döneminin en düşük seviyelerinde kalmaya devam etti. Açıklanan veri, her ne kadar istihdam piyasasının toparlanmaya devam ettiğine işaret etse de Omikron varyantı istihdam piyasası için risk unsuru olmaya devam ediyor. ABD’de bugün TDI verisi açıklanacak. Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin de 546 bin artması bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, Omikron varyantı ve Kovid-19 ile mücadele planını açıkladı. Biden, kış ayları için ilk hedeflerinin aşılanmayı hızlandırmak ve kişileri destek doz aşılarını almaya teşvik etmek olduğunu kaydederek, evde yapılan Kovid-19 testlerinin ücretsiz olması için de harekete geçtiklerini belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’de devam eden yüksek seyirli enflasyon hakkında, enflasyonu tanımlayan 'geçici' kelimesini artık kaldırmaya hazır olduğunu söyledi. Ücret ve fiyat davranışının ABD ekonomisinin "aşırı ısınıp ısınmadığını" tespit etmek için izlenmesi gereken kilit göstergeler olacağına dikkati çeken Yellen, enflasyonun kronikleştiği bir ücret-fiyat sarmalının gelişmesini istemediğini ve bunu önlemenin Fed'in işi olduğunu belirtti.

Yurt içi gelişmelerde dün dış ticaret verileri açıklandı. Kasımda 21 milyar 468 milyon dolarlık ihracat rekoruna karşılık aylık dış ticaret açığı 272 milyon dolar artarak 5.3 milyar dolara ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Kasım ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 33,44 artarak 21,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ihracatımız da 221 milyar dolara ulaştı." ifadesini kullandı. Bugün içeride enflasyon verisi takip edilecek.

Dün içeride gerçekleşen bir diğer gelişme Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki devir teslim töreni oldu. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, yaptığı konuşmada “Bizlerin en önemli önceliği yüksek faiz olmayacak.” dedi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu müttefikleri (OPEC+) Viyana’da gerçekleşen bakanlar toplantısında Omicron varyantının küresel piyasalarda yarattığı endişelere rağmen ocak ayında arz kesintilerini azaltmayı sürdürmeye karar verdi. Reuters’a konuşan iki farklı kaynağa göre OPEC+ Ocak 2022’de aylık üretim kesintisini 400 bin varil/gün azaltarak piyasadaki arzı yükseltecek.

USDTRY

Dün Merkez Bankası müdahalesi sonrasında kurun tekrardan yükseliş eğilimine devam ettiğini ve 3. Günde de 13,85TL seviyelerine yaklaştığını görüyoruz. Dünkü TCMB yatırımcı toplantısınında PPK toplantısına benzer mesajlar verildiğini söyleyebiliriz. Bugün Fitch Türkiye’nin kredi notunun görünümünü düşürmesi sonrasında, yurt içinde enflasyon ve Moody’s değerlendirmesi takip edilecek. ABD’de ise TDI veri seti ön plana çıkacaktır. 13,85TL seviyelerinde yeni müdahale gelmezse enflasyon verisinin beklentilerden daha yüksek gelmesi durumunda 14 TL seviyelerine doğru yukarı seviyeler test edilebilir.

EURTRY

Çaprazda da dün gün boyunca yukarı yönlü hareket isteği devam etti ve 3. Günde de 15,68TL seviyelerine yaklaşıldı. Bugün açıklanacak enflasyon ve Moody’s değerlendirmeleri kurda yukarı yönlü baskının artmasına neden olabilir. Diğer taraftan paritede yatay fiyatlama devam ederken Avrupa’da İmalat dışı PMI verilerini takip edeceğiz. Genel olarak Euro tarafında zayıf görünümün çaprazda etkisi sınırlı kalıyor. Yukarı hareketin devamı durumunda 15,68TL ilk direnç, bu seviyelerin aşılması halinde ise 15,80TL seviyeleri gündeme gelebilir.

EURUSD

Paritede yatay seyrin birkaç gündür devam ettiğini ve beklentilerde bir değişiklik yaşanmadığını görüyoruz. Dün Avrupa’da işsizlik ve ÜFE sonrasında 1,13 civarında fiyatlamalar devam etti. Bugün ABD’de TDI veri seti önemle takip edilecek, diğer tarafta ise Avrupa’da imalat dışı PMI verileri ön planda olacak. Genel olarak 1,1250 seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça geri çekilmelerde kısa vadeli alışlara devam edilebilir. Yükselişlerde 1,1380 geçilmedikçe satış veya kar al bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanmadıkça bugün için 1,1340 seviyelerinde kar al düşünülebilir

ONS ALTIN

Haftaya 1.790 dolar civarında başlayan ons altın, piyasalarda risk iştahının azalmasıyla 1.805 doların üzerine tırmandıktan sonra Powell’ın varlık alımı azaltımı ile ilgili yorumlarıyla hızlı bir gerileme kaydetmişti. Dün işsizlik maaşı başvurularının beklentiler az bir artış kaydetmesiyle 1762$ seviyesi test edildi. Tahvil faizleri veya dolar endeksinde aşırı hareketlilik görülmese de bugün açıklanacak ABD TDI veri setinde beklentilerin üzerinde gerçekleşmeler olması durumunda varlık alımlarının azaltım hızında yaşanabilecek artış beklentisi altın yatırımcısının bir süre beklemesine neden olmuş gibi gözüküyor. 1765$ önemli bir destek seviyesi olmakla beraber, yukarı hareketlerde ilk etapta 1785 dolar seviyesinin aşılması gerekmektedir.

GBPUSD

Parite dün her iki bölgeden de zayıf veri akışı ile birlikte 1,3250 üzerinde yatay hareketine devam etti. Bugün İngiltere’de imalat dışı PMI verileri takip edilecekken, ABD’de TDI veri seti, fabrika siparişleri ve ISM imalat dışı PMI verileri piyasaların radarında olacak. 1,3250 aşağı yönlü kırılmadıkça geri çekilmelerde alış denemelerine devam edilebilir. Yükselişlerde genel olarak 1,34 seviyesi kalıcı olarak geçilmedikçe trend değişini yaşanmadığından kalıcılık beklenmez.

USDJPY

USDJPY, Asya seansında yükselişine devam etti ve yüksek fiyat 113.33'e ulaştıktan sonra bir miktar geri çekilme yaşandı. Bugün parite açısından ABD TDI verisi yakından takip edilecek. Verinin beklentilerden iyi gelmesiyle dolar endeksinde kuvvetli seyir paritenin yukarı yönlü hareketini tetikleyebilir.

Olası toparlanmalarda 113,44 -113,68 direncinin altında bir fiyatlamalar söz konusu olduğu sürece yeni düşüş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için 113,68 seviyesi üzerindeki seyri ve 4 saatlik kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 113,99 seviyesi gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

Dün OPEC+ ülkelerinin gerçekleştirdiği toplantıda Omicron varyantının küresel piyasalarda yarattığı endişelere rağmen ocak ayında arz kesintilerini azaltmayı sürdürmeye karar verdikleri açıklandı.
Toplantı sonrasında edinilen bilgilere göre, OPEC+ Ocak 2022’de aylık üretim kesintisini 400 bin varil/gün azaltarak piyasadaki arzı yükseltecek. Haber sonrası 65 dolar seviyelerine kadar geri çekilen Brent petrolde bu seviyelerden tepki alımlarının gelmesiyle tekrardan 70 dolar seviyesinin üzerinde 71,03 dolardan işlem görüyor. Brent petrolde 70 dolar seviyesi önemli ve psikolojik bir seviye olup bu seviyelerin altında 67 ve 65 dolar seviyeleri tekrardan gündeme gelebilir. 70 dolar seviyelerinin üzerinde ise ilk etapta 72 ve 75 dolar seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak gündeme gelecektir.

GRAM ALTIN

Gram altında dün 786TL seviyelerine yükseliş gerçekleşti ve sabah saatlerinde de zirve seviyelere yakın işlemler geçiyor. Bugün ons altın için ABD’de açıklanacak TDI veri seti önemli olacaktır. Yurt içinde ise kurda yükselişin devam etmesi ve 3. Günde de tarihi zirvelere yakın yerlerde fiyatlanması yeni bir TCMB müdahalesi üzerinde düşüncelere yol açabilir. Fitch görünüm notu düşürmesi sonrası akşam saatlerinde piyasalar kapandıktan sonra Moody’s Türkiye değerlendirmesi de ayrıca takip edilecek. 760TL destek seviyesi olarak takip edilebilir yukarıda ise 790 TL direnç bölgesi olarak gündeme gelebilir.

Haber Kategorisi
Ekonomi