Dev banka Credit Suisse'ten ürküten faiz tahmini

Dev banka Credit Suisse'ten ürküten faiz tahmini

İsviçre'nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse Group AG'nin stratejisti Zoltan Pozsar'a göre,  ABD'de enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için ekonominin, yatırımcıların umduğundan daha derin ve daha uzun bir resesyona girmesi gerekebilir. Bu durumdan Türkiye'de finansal riskler arasında etkilenecek ülkeler arasına giriyor.

İsviçre bankası Credit Suisse stratejisti Zoltan Pozsar, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu frenlemek için ekonomik bunalımı dahi göze aldığını, ABD'de faizlerin yüzde 6'ya kadar çıkarılabileceğini yazdı.

Bloomberg'in haberine göre Pozsar müşteriler için kaleme aldığı notunda, piyasaların tüketici fiyatlarındaki artışın yakın zamanda zirve yapmasını ve merkez bankalarının daha az şahin bir duruş sergilemesini beklediğini ancak küresel maliyet baskılarının yüksek kalmaya devam etmesi riskinin fazla olduğunu söyledi.

Savaşın enflasyonist bir baskı yarattığını ifade eden Pozsar, “Ekonomik savaşı talebin maksimize edildiği tüketici odaklı Batı ile Batı'nın ihtiyaçlarına hizmet etmek için arz seviyesinin maksimize edildiği üretim odaklı Doğu arasındaki mücadele olarak düşünün” dedi. Pozsar'a göre bu model, Doğu-Batı ilişkileri bozulana ve arz eski durumuna dönene kadar devam etti.

Stratejiste göre, sıkı arz piyasasına uyum sağlamak amacıyla toplam talepte önemli ve sürekli bir azalma yaratmak için Jerome Powell liderliğindeki ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını yüzde 5 veya yüzde 6’ya yükseltmesi ve oranları bu düzeyde tutması riski mevcut. Fed faizi şu an yüzde 2,25-2,50 aralığında bulunuyor.

ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz artışlarına başlaması, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde finansal risklerin artışını da beraberinde getiriyor. Birçok ülke borçlarını döndürmekte zorlanırken, borçlar için ödenecek faizler de artıyor. Küresel ekonomideki durgunluk riski de gelişmekte olan ekonomilerde belirsizlikleri ve kriz riskini artırıyor.

Haber Kategorisi
Ekonomi
Etiketler
Credit Suisse
enflasyon
Enflasyon tahmini
ekonomi