Çin'den kritik sanayi sinyali

Çin'in demir cevheri ithalindeki düşüş dikkat çekiyor

Çin’in demir cevheri ithalatı Temmuz ayında 88,51 milyon ton olarak gerçekleşirken ithalat rakamı en son salgının etkisinin sürdüğü Mayıs ayında bu seviyelere gerilemişti.

Demir cevheri fiyatları da son üç haftada yüzde 25’e yakın düşüş kaydederken Çin Demir Çelik Derneği (CISA) Temmuz ayında büyük çelik şirketlerinin günlük üretiminin yüzde 3’e yakın daraldığını raporladı.

Çin, çelik üretimini geçen yılki sesviyelerin altına düşürmeyi hedeflerken şirket yöneticileri de üretimi azaltmak için çabalayacaklarına dair taahhütte bulundu. Çelik üretimi bu yılın ilk yarısında yüzde 12 artış kaydetmişti.

International Capital Corporation, paylaştığı bir notta çelik üretiminin yavaşlayan talep ve çevresel endişelerden kaynaklı üretim kısıtlarından dolayı üçüncü çeyrekte yıllık bazda negatife dönebileceğini belirtti.

Citigroup ise paylaştığı bir notta Çin’in karbon salınımını düşürmek için geçen yıl rekor seviyeye ulaşan çelik üretimini azaltmayı düşündüğünü belirterek “Çelik üretimi kontrolü sıkılaşacak ve hükümet demir üretim tesislerinin yarısının devlete ait olması sayesinde çelik fiyatlarını kontrol altında tutabilecek” demişti.

Demir madeni vadeli kontratları pazartesi günü 166 dolara gerilerken son üç haftada yüzde 25 civarında değer kaybetti.

Haber Kategorisi
Ekonomi