Bu sefer uyarı Goldman Sachs'dan

Goldman Sachs ve Pacific Investment Management, Amerikan enflasyonu için uyarı yaptılar

Amerika'da enflasyonu artması faizlerin, faizlerin artması ise doların yukarı çıkması, borsaların düşmesi demek. Bu nedenle Amerika'dan gelen enflasyon haberleri bizim için de çok önemli. Konuyla ilgili yeni açıklamalar var: 

Goldman Sachs ve Pacific Investment Management, ABD'deki enflasyon beklentilerinin muhtemelen gerçekleşecek olandan fazla olduğu konusunda uyardı

Goldman Sachs ve tahvil devi Pacific Investment Management Co.’nun (PIMCO) ABD Hazine tahvili işlemi yapanlara tek bir mesajı var: Sakin olun!

İki firma da gelecek yıllarda yüzde 3’ten fazla enflasyon beklentisiyle tahvil işlemi yapanların ABD’nin ekonomik toparlanmasından dolayı oluşacak enflasyon baskısını abarttıklarını düşünüyor.

Piyasa temelli enflasyon beklentilerindeki teknik göstergeler belirli bozulmaların fiyatlandığını belirten Goldman Sachs, enflasyonun bunu en fazla 0,2-0,3 puan geçebileceğini belirtiyor.

Fakat enflasyon baskısının çok fazla kontrolden çıkmadığını gösteren tek metrik, gelecek on yıldaki enflasyon beklentisini gösteren swap enstrüman göstergesinin yatay bir seyir izlemesi.

ABD Merkez Bankası Fed, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının çok fazla uzun sürmeyeceğini ve sürse bile ekonomik toparlanma sürecinde hedefin çok az üzerine çıkabileceğini belirtti.

Goldman ve Pimco’nun yanında daha sakin bir enflasyon beklentisine sahip piyasa işlemcileri de 2023’ün sonuna kadar faiz artırımı beklemiyor, ekonomik veriler güçlü gelse bile.

Goldman’ın Baş Faiz Stratejisti Praveen Korapaty konuyla ilgili “Piyasaların korkacağı büyüklükte bir enflasyon baskısı görmüyoruz ve büyüme oranları da yüksek enflasyona işaret etmek zorunda değil” dedi.

Enflasyon göstergesi zirvede

Piyasalarda geleceğe yönelik enflasyon göstergesi olarak kabul edilen 5 yıllık başabaş faiz oranları bu hafta ekonomilerin açılmasıyla yeni bir zirveye ulaşmıştı.

Pimco Ekonomisti Tiffany Wilding ise modellerine göre Fed’in enflasyon beklentilerini olandan fazla gördüğünü belirterek, “Mart ayı itibariyle beklentiler yüzde 1,75 civarında” dedi.

5 yıllık başabaş oranlarındaki yükselişin enflasyon görünümündeki belirsizliğin bir sonucu olduğunu belirten Wilding, bunun beklentilerin hız kazandığına işaret etmediğini söyledi.

Borsaya Etkisi

Amerikan faiz artışı borsalarda geri çekilme doğurabilir

Dövize Etkisi

Amerikan faiz artışı dolar/TL'de yükseliş demek

Altına Etkisi

Amerikan faiz artışı altını düşürücü etki yapacaktır

Haber Kategorisi
Ekonomi